Zelf sturen of gestuurd worden?

Ontdek waar het mis gaat en loop De Logische Niveaus!

In mijn coachopleiding maakte ik kennis met De Logische Niveaus*. Ik moest met een probleem komen en de stappen van de pyramide in een subgroepje zelf ‘lopen’, maar ik begreep er helemaal niets van. Het leek erop dat ik de enige was die ’t niet vatte en zo bleu als ik indertijd was, hield ik m’n mond. Pas veel later ben ik dit model voor mijn eigen coachees gaan gebruiken en toen pas zag ik van dichtbij wat een enorme kracht ervan uitgaat. Het is een uitstekend hulpmiddel om problemen op het juiste niveau aan te pakken.

Probleem

Om je een concreet voorbeeld te geven: een coachee van mij besteedt vaak werk aan advocaten uit. Haar vaste contactpersoon had die keer geen tijd en legde het urgente stuk ter beoordeling aan een collega voor. Vanaf dat moment had mijn coachee het gevoel de grip kwijt te zijn. De nieuwe advocaat nam maar geen contact op en kwam beloften niet na. Nu is mijn coachee geen type van ‘vuist op tafel’, want ze werkt graag samen vanuit een goede relatie. Maar ja, hier vond mijn coachee wel iets van en ze wilde er ook graag iets aan doen.

Tuurlijk kun je zeggen dat de fout bij die advocaat lag, maar daar leek mijn coachee geen invloed op te hebben. Het enige waar we echt invloed op hebben, is op onszelf, toch? Waar zat het échte probleem?

Probleem opgelost

Door het lopen van De Logische Niveaus kon mijn coachee het probleem ontrafelen. Ze kwam erachter dat ze vastliep in de rol die ze aannam. In plaats van zich als opdrachtgever op te stellen, stelde ze zich onderdanig als werknemer op. Waarom? Dat is een heel andere afslag. In ieder geval kon ze, door in de juiste rol te stappen en van daaruit te handelen, zelf de touwtjes weer in handen nemen en de verstoorde relatie herstellen. Herkenbaar? Wil je ook effectiever worden in de manier waarop je dingen aanpakt en/of communiceert? Dan zijn speciaal voor jou te downloaden: De Logische Niveaus – Loopsheets.

Mocht je behoefte hebben aan persoonlijke begeleiding, neem dan gerust contact op.

Warme groet,