provocerende Stem

Heb jij fysiek een zwakke plek? Zo eentje die opspeelt als je moe bent en te veel disstress hebt? En ook altijd, als vanzelfsprekend, op ’t verkeerde moment de kop opsteekt (op vakantie ofzo)?

Stemmetje

Los van wat ander ‘klein gedoe’ is dat bij mij m’n Stem. Op de meest onverwachte en natúúrlijk de meest ongelegen momenten (lees: dat is altijd, praten is immers m’n vak!) stopt ‘ie er gewoon mee. En dan kan ik onderhandelen wat ik wil: thee met honing, strepsils, zink zuigtabletten, hoge doseringen vitamine-C (volgens mijn moeder de ultiéme oplossing), maar nee, Stemmetje is daar ongevoelig voor. Alsof ‘ie wil zeggen: “you’ve hit that amount of words every day, for weeks already – enough is enough”.

Gevoel

En daar zit ik dan in m’n Cirkel van Betrokkenheid* lekker reflectief boos te zijn. Aan coachees met een ‘gap’ tussen belasting en belastbaarheid, vraag ik altijd: “Heb jij een lijf of Bén jij je lijf?” Nou, je snapt, op het moment dat Stemmetje mij subiet in de steek laat, kan ik mezelf niet coachen en dus ‘Heb ik een lijf’ dat driedubbeltjes gewoon moet doen wat ík wil, maar dat provocerend vertikt! Herkenbaar?

Ratio

O ja, ik kan trouwens vanuit alle facetten van mijn persoonlijkheid precies uitleggen wat er gebeurt. Mijn top 3 Drijfveren baalt als een stekker: 1) ik lijk invloed kwijt te zijn 2) ik verspil kostbare tijd en 3) ik begrijp werkelijk niet waarom Stemmetje me dit nu (op verkeerde moment) flikt. En mijn Gedragsstijlen genieten altijd enorm van resultaten halen, interactie met mensen, tempo erin houden en nieuwe dingen oppakken, maar nu dus effe niks van dat alles genieten. Vanuit Emotionele intelligentie (EQ) reikt mijn factor ‘Zelfmotivatie’ tot aan de hemel – heel fijn, maar die is nu dus ook tegen me. En die arme EQ-Zelfregulatie probeert uit alle macht onproductieve emoties te parkeren, maar kan de verkeersstroom gewoon niet aan. Wat heerlijk toch, dat ik die interne chaos kan beredeneren! Kun jij dit voor jezelf ook beredeneren?

Spagaat ratio vs gevoel

Want, natuurlijk helpt ’t enorm wanneer je begrijpt wat er intern bij jezelf gebeurt. Dat zie ik bij zoveel respondenten en coachees terug. Alleen, snappen betekent nog niet: er geen last van hebben. Alsof je verstand en gevoel in een soort ongewilde spagaat zitten (voel je ‘em?) en zie daar dan maar weer eens uit te komen. Door jezelf beter te begrijpen, kun je wel veel beter de bewuste keuze maken hoe je wilt reageren. En laten we eerlijk zijn: je eigen reactie in situaties is het enige waar je écht invloed op hebt.

Dus ik kan me heel druk maken over Stemmetje (hoe durft ‘ie er de brui aan te geven!), maar ja, daar krijg ik ‘em niet mee terug. What to do? In ieder geval door uit m’n Cirkel van Betrokkenheid te stappen en Stemmetje naar mijn Cirkel van Invloed* te trekken. Hoe? Door bijvoorbeeld een e-JET te schrijven met Stemmetje in de hoofdrol. Zo krijgt Stemmetje weer een Stem!

Warme groet,