Wat voor leuke dingen doe jij deze zomer?

Buiten twee heerlijke Italy-weken, springt voor mij het dagje Amsterdam met mijn vader er uit. We zijn weer eens naar de Hermitage gegaan. Als je van Italiaanse kunst houdt, ga dan zeker nog naar de tentoonstelling Classic Beauties (tot 13 januari 2019). De beelden van onder andere Antonio Canova zijn echt ongeëvenaard! Waanzinnig hoe een koud stuk marmer zó tot leven kan komen.

Mijn vader is een echte Estheet en hij liep zo intens te genieten dat ik, minder-Estheet, net zo meegenoot. “Pap, je mag er niet aankomen hoor”, want beelden moet je natuurlijk niet bekijken maar voelen. Met een kunstvoldaangevoel nemen we de achteruitgang en lopen de tuin uit naar een terrasje waar ze de lekkerste dingen serveren. In tijden niet zo fijn geluncht!

Doodsteek

Een paar tafels verderop zit een jong Aziatisch stel die ‘Eggs benedict’ geserveerd krijgen. Eerst staren ze een minuut naar hun kunstig gepocheerde eieren met hollandaisesaus en dan beginnen ze foto’s te nemen. Niet zomaar een snel fotootje voor Insta. Nee, vanuit alle hoeken worden er shots van de premature kipjes genomen. En dan, als een soort doodsteekritueel, port de dame heel langzaam, met zichtbaar genoegen en chirurgische precisie, de punt van haar mes in het ei, zodat het eigeel er uit zakt. De camera registreert het allemaal. Ze juichen zachtjes, geven elkaar een goedkeurende knik en gaan met een voldane zucht zitten. Het bord wordt nog eens rondgedraaid en alles wordt op social media gepost. Voordat ze eindelijk gaan eten, smaken the eggs waarschijnlijk prehistorisch.

Het nieuwe bidden

Mijn vader en ik hebben al die tijd vol verbazing naar het tafereel gekeken – “als Jan Steen dit toch eens in een schilderij had kunnen vastleggen” – en inmiddels wordt ons eten geserveerd. Ik zeg: “Zou wat zij doen nou ‘t nieuwe bidden zijn?” waarop mijn vader antwoord: “Wat een gedoe dan – doe mij maar het oude bidden”. We sluiten onze ogen; 30 seconden later delen we de doodsteek uit en nemen grijzend een hap van onze Eggs benedict met hollandaisesaus en gerookte zalm.

Mijn enige ultieme tip voor de rest van de zomer (en ook daarna): Capture the moment… it’s tomorrow’s most treasured memory!
Of dat nu een recept uit de negentiende eeuw is of een mooi moment met iemand die je lief is.

Warme groet,

 

 

 

Annejet de Blécourt