How you make me feel

 Sometimes, people remember what you say.

Sometimes, people remember what you do.
But they always remember how you make them feel.


Wat vind jíj van deze uitspraak? Ik werd er onlangs op een seminar echt door geraakt. Het is zo waar, en toch… ‘say’ en ‘do’ kun je rationeel nog uitleggen. Maar wat iemand ‘feels’ is zo subjectief! Hoe weet je nou of door wat je zegt/doet iemand positief of negatief geraakt wordt? En toch raken deze woorden van de legendarische Amerikaanse schrijver & dichter Maya Angelou* de kern. De kern van (werk)relaties, de kern van leiderschap, de kern van mijn vak als executive coach/trainer.

Twinkelogen

Inmiddels weet ik na al die jaren dat waar mensen door geraakt worden, bijna altijd met hun Driving Forces te maken heeft. What makes you tick? Wat geeft jou de twinkel in je ogen? En als ik maar de goede vragen stel, zie ik in lichaamstaal wanneer het raak is. Rechtop zitten, met meer enthousiasme / kracht praten én een echte diep-van-binnenuit-glimlach als een opkomende zon. Ik heb het nu al zó vaak zien gebeuren en nog elke keer is het ook voor mij een genietmoment. Wil je een paar voorbeelden?

Die bijzondere people-manager die zegt: “het is gewoon belangrijk om belangrijk te zijn” en hup daar komt de diep-van-binnenuit-glimlach.
Die professional die opmerkte: “ik krijg zoveel energie van nieuwe dingen leren” en ja hoor, daar kwamen de voorbeelden én de diep-van-binnenuit-glimlach. Of de directeur die niet in de spotlights wil en zegt: “ik wil mijn ménsen ontwikkelen en voor hen verschil maken”. Wat denk je, zag ik de diep-van-binnenuit-glimlach? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Mooiste vak

Zo vaak zeggen mensen na een diep persoonlijk gesprek of training tegen me: “jij hebt het mooiste vak”, maar vaak kunnen ze niet onder woorden brengen waarom ze dat vinden. “Nou gewoon, omdat je de hele dag met mensen praat”. Is dat het dan echt? Door de uitspraak van Maya Angelou begrijp ik beter wat ze bedoelen. Want ik praat inderdaad continu met mensen over wat ze écht raakt in het leven. Vanuit welke motivatoren ze doen wat ze doen. Waar ze hun bed voor uitkomen. Zelfs de meest verstokte rationele persoon voélt dat, diep van binnen, met een glimlach.

They always remember how you make them feel…
En als dat gebeurt… dan heb ik mijn werk goed gedaan.

Warme groet,

 

 

 

Annejet de Blécourt

* Wil je meer over Maya Angelou weten?
Geïnteresseerd in meer poëtische uitspraken van haar?