Haal jij al het Beste uit Jezelf? Nee, nog niet? Dat méén je niet!

Dit is toch een van de  dominante gedachten in onze maatschappij. Typ op Google maar eens in: “het beste uit jezelf halen”, en je krijgt binnen een seconde zo’n  600.000 hits.

De positieve psychologie staat ból van “het beste uit jezelf halen”. Allerhande aanbieders van verzekeringen, schoonheidsproducten, auto’s, darmdrankjes, ontbijtkoek etc. beloven dat je met hun producten “het beste uit jezelf haalt”. Trouwens ook in vacatures word je gebombardeerd door bedrijven waar jij “het beste uit jezelf kunt halen”.

Morele plicht?

Om eerlijk te zijn… ik heb ook jaren het idee gehad dat het een soort morele plicht is om “het beste uit jezelf te halen”.
Bij mij bestond dat jarenlang gewoon vooral uit mezelf een soort van doodwerken. Totdat ik erachter kwam dat het volledig uitnutten van je talenten niet per se een innige relatie met “gelukkig zijn” heeft.

Sterker nog: helemaal niet iedereen heeft de intrinsieke motivatie “het beste uit zichzelf te halen”, maar we willen wél allemaal graag gelukkig zijn.

Haal jij het Beste uit Jezelf?

Ik ken inmiddels genoeg personen die helemaal geen ambitie hebben om “het beste uit zichzelf te halen” door hogerop te komen. Die geen manager willen worden. Die geen master willen doen. Die geen zelfstandig ondernemer willen worden. Die gewoon rustig en eenvoudig werk doen, genoeg geld hebben om van te leven en simpelweg tevreden zijn, zonder die continue geldingsdrang.

Die leven zonder zich druk te maken over het haal-jij-wel-het-beste-uit-jezelf?- gehijg in hun nek. En zal ik je eens iets verklappen? Het zijn meestal blije, ontspannen en gelukkige mensen. Om jaloers op te worden…

Maakbaarheid leven

Het idee dat dit leven maakbaar is en dat je pas gelukkig bent als je “het beste uit jezelf haalt”, is ronduit propaganda. Het klopt gewoon niet. En diep in ons hart weten we dat ook best wel. Alles heeft immers een prijs. Die goede (werk)relatie komt je niet aangewaaid evenmin als een geweldige baan. Het is gewoon heel hard werken. En de perfecte combi tussen partner-/moeder(vader)schap, carrière, studeren, vrienden en een goddelijk lijf is absolute topsport en ook dat is slechts voor een enkeling haalbaar.

Nadenkertje: een wijze koning merkte eens op dat veel mensen “wind najagen”. En dat terwijl je je kostbare tijd maar 1 x kunt gebruiken.

Ken Jezelf

De morele verplichting die iedereen naar zichzelf toe volgens mij wel heeft, is: KEN JEZELF. Zelfinzicht, zelfonderzoek, zelfbewustwording, hoe je het ook wilt noemen.

Jezelf kennen = de basis voor het maken van goede keuzes, zodat je later geen spijt hoeft te hebben.
Jezelf kennen = begrijpen hoe de verschillende facetten in jouw persoonlijkheid met elkaar samenwerken (of soms met elkaar ruzie maken), zoals de combi tussen: gedrag, drijfveren, talenten, (emotionele) intelligentie etc.
Jezelf kennen = weten wat voor mens je wilt zijn.

Het gaat mij allang al niet meer om “haal jij wel het beste uit jezelf”. Bij bureau JETTING leer je wel jezelf kennen en dan kun je gericht kiezen òf, hoe en in hoeverre je “het beste uit jezelf wilt halen”…

Warme groet,