Hoe bestendig gelukkig ben jij? Waar word jij gelukkig van?

“Yes, ik voel me echt super intens gelukkig! Ik kan de hele wereld aan!”

Wanneer dacht je dat voor het laatst? Wanneer voelde je ‘Œt tot in je diepste vezel?

 Bertrand Russel, Engels filosoof en wiskundige, merkte op: Hoe hoger een mens beschaafd is, hoe onbekwamer hij is bestendig gelukkig te zijn. 
Hoe bestendig gelukkig ben jij? Waar word jij gelukkig van?

The Inner Work Life

Teresa Amabile* doet al 35 jaar onderzoek naar het thema Œgeluk op werk (hoogleraar en onderzoeksdirecteur aan de Harvard Business School in Boston), of zoals zij het noemt: the inner work life. En, om eerlijk te zijn, vind ik haar conclusies niet schokkend. Eigenlijk weten we al jaren dat geld of erkenning in the long run niet gelukkig maakt. Dat alleen focussen op productiviteit en output niet méér oplevert. Dat de support van leidinggevenden een enorme impact heeft, positief of negatief.

Small wins


Het zijn de kleine dingen die ’t Œem doen.
Op de werkvloer zijn het succesmomenten, hoe klein ook (small wins), die een sneeuwbaleffect kunnen creëren. Immers, een positieve ervaring smaakt naar meer. Een positieve ervaring maakt creatief. Een positieve ervaring zorgt voor productie. Maar andersom werkt niet.


Employee engagement


In haar TEDx lezing legt Teresa uit dat disengagement van medewerkers alleen al in de VS jaarlijks $300 miljoen kostŠ. Wat kost het jouw organisatie? Durf je daar een rekensom op los te laten?

Maar hoe creëer je dan betrokkenheid en eigenaarschap?

Niet spannend, niet sexy

In de race om targets en doelen te halen, wordt de menselijke maat vaak vergeten. De gezonde, warme sociale context. Helaas is Œde mens voor veel leidinggevenden niet spannend of sexy genoeg om zich mee bezig te houden.

Maar mensen zijn geen machines, geen robots. Mensen zijn mensen, met gevoel, emoties, drijfveren. En wat we van elkaar zien is alleen de buitenste laag: observeerbaar gedrag. Maar er is meer, en wanneer dat mag zíjn en onderdeel wordt van het verwachtingenmanagement, kunnen én durven medewerkers excelleren. Excelleren in small wins, creativiteit en productiviteit. Engagement. En geluk op de werkvloer.

Hoe kun je dat als leidinggevende, als organisatie bereiken? 
Teresa Amabile zegt: “Šcreate a climate of attention. ŠNurish human spirit ­- acknowledging people’s value and encourage when work gets difficult.”

Prachtig – ik omarm dat met alles waar bureau JETTING voor staat en zich al meer dan 10 jaar voor inzet!

Warme groet,


* Meer over Teresa Amabile vind je op haar website.