Het geheim van 25 jaar samen

Geniet je ook zo van het voorjaar? Overal zie je Lenteliefdeskriebels. Van luid gakkende nijlganzen die elkaar achterna zitten, kroelende duiven die bijna van het hek vallen tot verliefde stelletjes op zonnige terrasjes. Ik zag zwanen die hun nest aan het bouwen waren en dacht eraan dat ze symbool staan voor eeuwige trouw.

Eeuwige trouw

Dat is wat Rob en ik elkaar ruim 25 jaar geleden beloofden. De aftrap was met alles erop en eraan: witte Rolls Roys, prachtige jurk, bruidstaart, feest met live band en toen, waren we opeens 25 jaar verder. Nou ja, opeens… In ieder geval lag jaren geleden het hele leven nog voor ons en keek ons stralend aan.

Eerlijk is eerlijk, relaties en dus ook marriage isn’t always easy. Simpelweg omdat je allebei niet perfect bent en allebei anders in elkaar zit. Ik schreef het al eens: we worden verliefd op gedrag en mensen gaan uit elkaar op drijfveren. En ongemerkt projecteren we wat we zelf belangrijk vinden op de ander.

Vaak krijgen we de vraag: hoe doe je dat, 25 jaar bij elkaar blijven en gelukkig zijn? Hieronder onze 5 core tips – overigens niet wereldschokkend, maar ze werken wel 
Tip 1-4 zijn in ieder geval ook toepasbaar op werkrelaties!

Tip 1: Verwachtingenmanagement

We hebben ze allemaal, verwachtingen. Maar als je iets blijft verwachten waarvan je eigenlijk al weet dat het toch niet gaat gebeuren, wordt je keer op keer teleurgesteld. Laatst zei een coachee teleurgesteld tegen me: “mijn directeur vraagt nooit hoe mijn vakantie was, ook al doe ik dat wel bij haar”. Waarop ik vroeg: “kun je op deze kalender de dag aanwijzen dat ze het je wel gaat vragen?”. De boodschap was duidelijk – je kunt de ander niet veranderen. Wel je eigen verwachtingen en mindset. Stel dus onrealistische verwachtingen bij.

Tip 2: stop Energie in dingen waar je wel Invloed op hebt

Sommige dingen in het leven heb je simpelweg geen invloed op. Zo hebben wij helaas nooit het leven kunnen doorgeven aan kinderen en het voelt alsof we een hele dimensie hebben overgeslagen. Dat is wat het is. We kunnen het niet veranderen, we hebben onze verwachting moeten bijstellen en we besteden onze energie aan dingen waar we wél invloed op hebben. Een van de redenen waarom ik 12 jaar geleden ondernemer ben geworden.

Tip 3: Self Awareness

Ik vind die uitspraak van wijze koning Salomo zo treffend: “Wie kennis heeft, houdt zijn woorden in en iemand met inzicht blijft kalm.” En zo werkt het in praktijk ook echt.
Jezelf begrijpen = de ander beter begrijpen. Door mijn werk zijn wij onze eigen drijfveren (waarom doe ik wat ik doe?) en gedragsstijlen (hoe doe ik dat?) gaan begrijpen. En dat levert zelfs na ruim 25 jaar nog verrassende inzichten op.


Tip 4: Maakbaar

Tegenwoordig lijkt alles maakbaar en op onze individuele behoeften afgestemd. Van de afbeelding op je bankpas tot alles aan je auto en nog gekker. Ik merk zelfs dat deelnemers in trainingen verwachten dat het (groep)proces aan hun persoonlijke wensen wordt aangepast (lekker dan, met 12 deelnemers…). Maar een relatie, privé of zakelijk, is gewoon niet tailormade op jouw behoeften.

Je kunt die ander niet veranderen en naar je hand zetten. Zelf verander je toch ook niet, omdat een ander dat wil? Misschien lukt het wel om praktische afspraken te maken over bijvoorbeeld wie doet de boodschappen en “stop je was gewoon in de wasmand” of de manier waarop je samen communiceert. Maar je drijfveren, daar krijg je energie van! Die verander je toch niet zomaar omdat de ander het vervelend vindt dat je altijd met je neus in de boeken zit of omdat je de wereld een beetje mooier wilt maken?! Het is wel handig om vooraf uit te zoeken of je elkaar érgens op drijfveren vindt, anders heb je elkaar na een poosje niet zoveel meer te vertellen. Je weet wel… ‘uit elkaar op drijfveren’.


Tip 5: de Kunst van het Leven Leven

Natuurlijk hebben ook wij allebei onze eigen interesses en beslommeringen. Maar we hebben gemerkt dat het super belangrijk is om echt samen tijd te creëren en leuke dingen sámen te doen. Een aantal jaren geleden hebben we weer wat danslessen gevolgd. Of samen motorrijden, dat komt er niet vaak van, maar allebei weten hoe het is om met open vizier langs de bollenvelden te rijden (of over een Duitse snelweg zu rasen ?) en dat geeft gespreksstof. Geregeld samen lekker door de natuur lopen – we boffen zo dicht bij de duinen en strand – brengt goede gesprekken op gang. Samen huilen, samen lachen, daar komt het eigenlijk op neer.

Je ziet, onze tips zijn niet wereldschokkend – gewoon common sense en commitment. Zoals John Legend zo mooi zong:
Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections

Fijn voorjaar!

Warme groet,

 

 

 

Annejet de Blécourt