10 jaar JETTING: ondernemerstips!

Welke mijlpaal is voor jou belangrijk? Of heb je mijlpalen in zicht? Of, misschien ben je nog aan het ontdekken welke mijlpalen jou gelukkig kunnen maken? Of… zou je ook als zelfstandige willen werken? Lees hieronder het verhaal achter bureau JETTING, inclusief mijn tips voor zelfstandigen (in spé) en voor iedereen die met een plan rondloopt.

JETTING 10 jaar!

Ja, je leest het goed, JETTING bestaat 10 jaar. “Time flies when your having fun” en echt, dat is een waarheid als een koe. Want tjonge, wat zijn die jaren voorbijgevlogen en om eerlijk te zijn, stiekem ben ik natuurlijk best een beetje trots. Een beetje maar hoor, want ik ben ook opgevoed met ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ en ik roep al jaren dat ik mezelf als ‘werk in uitvoering’ zie.

Big Hairy Audacious Goals

Begonnen aan de eettafel, met een computer, 3 ordners én een ambitieus plan met bijbehorende wilskracht. Ik besloot om geen marktonderzoek te doen. Er waren naar mijn idee al te veel trainers, té veel coaches en de grote bureaus waren al helemaal geen concurrerende partij. Nee, als ik me daarin zou gaan verdiepen, zou de moed me in de schoenen zinken. De meesten in mijn omgeving vonden me maar naïef en zagen overal van die grote, dikke, harige beren op de weg. Maar ík? Ik wist wat ik wilde en maakte er big, hairy audacious goals van 🙂

Tip 1: blijf dicht bij jezelf en je plan / wees realistisch, maar laat de beren van een ander jou en je plan niet oppeuzelen… / niet zeuren, maar doen!

What’s in a name?

Ik krijg vaak terug dat de naam JETTING leuk is, direct gevolgd door de vraag: waar komt ‘ie vandaan? Nou, het zat zo: een bedrijfsnaam bedenken was gruwelijk moeilijk. Moeilijker dan de stap om voor mezelf te starten, moeilijker dan die beren, moeilijker dan… en toen, toen lagen we op een zwart lavastrand op La Palma. Ik helemaal gestrest omdat ik zonder naam toch niet naar de KvK kon. Rob super relaxed en die ging helemaal los op alles wat op ‘Jet’ rijmt. Volledig in mijn allergiezone, want ik had vroeger een heel vervelend buurjongetje dat me alles nariep wat op (Anne)Jet eindigde.

Toen er een Jetski voorbij spoot, riep Rob opeens: “Jetski – Jet – Jett – JETTIIING! en van allergiezone schoot ik naar YES! Dát werd mijn bedrijfsnaam: JETTING. Water onder hoge druk, eenvoudig doorvertaald naar power, beweging, verfrissend, vooruitgang en energiek, met een vleugje van mijn voornaam. Dus nu weet je dat ik aan Rob meer te danken heb dan alleen mijn mooie achternaam 😉

Tip 2: zorg dat je een anders-dan-anders naam hebt waar mensen nieuwsgierig naar zijn / in een relaxte setting met anderen over je naam brainstormen helpt!

without Failure, no Success

Over deze uitspraak kan ik kort zijn: het is waar. Probeer fouten niet krampachtig te vermijden (dat lukt toch niet), maar gebruik ze als een opstap om jezelf of je product te verbeteren. Grootse ontdekkingen zijn gedaan door failure (denk: Henry Ford; Thomas Edison etc.). Ik ga hier niet zeggen dat op je gezicht gaan leuk is, of dat nu een verkeerde zakelijke investering of een misser op persoonlijk vlak is, maar wat heb ik veel geleerd! Eerst was ik alleen maar met het doel bezig, nu weet ik uit ervaring dat de weg ernaar toe meer brengt dan het doel op zich.

Ekaterina Walter heeft een interessante TED talk over Failure gegeven. Lees hier haar artikel met 30 Powerfull quotes on Failure – via dat artikel kun je ook haar TED talk bekijken.

Tip 3: neem jezelf niet té serieus / gebruik failure als een stepping stone / sluit mensen die jou eerlijke feedback dúrven te geven in je hart en doé er iets mee!

Been there, done That

Herken je dat, wanneer je je mijlpaal hebt bereikt, zo’n gevoel van “been there, done that”? Ik stel mezelf daarom telkens de vraag: “waar zit voor mij nu nog de uitdaging? Waar krijg ik de twinkel van in mijn ogen?” Zonder die focus kan toch niemand gerichte keuzes maken en doelen stellen?

Kijk, mijn lieve omaatje zei gewoon: “ik heb al eens een zonsondergang gezien”, en dan kreeg je haar niet in beweging om te komen kijken. Maar elke zonsondergang is anders, net zoals elke coachee, elke training, elk verhaal, elke klant uniek is! Ooit begon ik met het coachen/trainen van ondersteunend personeel en in die 10 jaar ben ik doorgegroeid naar executive niveau. Wat er hierna komt? Ik weet het niet. Maar één ding weet ik wel – de zon schijnt hier nog volop!

Tip 4: vind jezelf telkens opnieuw uit (verbeter, vernieuw, innoveer) / kom vaak uit comfortzone / kun jij de vraag beantwoorden: waar kom ik mijn bed voor uit?

Thank You

Wees dankbaar naar mensen waarvan je hebt geleerd, die je hebben geholpen, die je gunnen, je de ruimte geven, die met je lachen en met je huilen. Vergeet ze onderweg naar je doel niet, maar koester ze.

Tip 5: wees dankbaar

Tevreden

Echt hè, wat had ik een hekel aan het woord ’tevreden’. Dat riep bij mij op: ‘saai’, ‘stilstand is achteruitgang’ en ‘geen wensen meer’. Nou, dát kon er bij mij niet in. Het kan toch altijd beter, hoger, sneller? Er is toch altijd wel iets te wensen over? Maar ook ik ben genuanceerder geworden en inmiddels ken ik de middenweg. Ik zeg niet dat ik altijd op die middenweg zit, maar ik weet ‘em te vinden!

Want ’tevreden’ betekent ook ‘voldaan zijn’ en dat is best fijn na hard werken (alleen duren die momenten bij mij nog wel kort). En ’tevreden’ zijn betekent ook ‘niet meer verlangen dat wat er is’. Ook waar. Dus is een van mijn liefste oneliners al jaren ‘het is zoals het is’. Soms kun je op je kop gaan staan, maar je verandert er niets mee (zoals toen ik deze zomer m’n enkelbanden scheurde en weken liep te krukken).

Tip 6: reflecteer / vier je successen / zoek een balans tussen Uitdagingen en Tevreden en ‘Is het zoals het is’? Maak er dan in die omstandigheid gewoon het allerbeste van!

Echt tof om zo terug te kijken en mijn tips te kunnen delen 🙂

Als jij tips met mij wilt delen – altijd van harte welkom!

Warme groet,